Bölüm Hakkında

Bölüm Hakkında

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ

 “Biyomedikal Mühendisliği” tıp ve biyoloji gibi yaşayan organizmayla ilgilenen bilimlerle, mühendislik, matematik, fizik gibi fen alanındaki bilimlerin birleşiminden oluşan, disiplinler arası bir çalışma alanıdır. Biyomedikal Mühendisleri tıbbi cihazların ve sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesinde, hastalıkların teşhis ve tedavi süreçlerine katkı verecek teknik donanım, yazılım ve araçların üretilmesi ve geliştirilmesinde, insan vücuduna destek olan makinelerin tasarım, üretim, işletme, bakım/onarım ve kalibrasyon faaliyetlerinde bulunurlar ve bu faaliyetleri sağlık hizmeti veren kurumlar bünyesinde gerçekleştirip yönetirler. Günümüzde, Biyomedikal mühendislerinin yüksek teknolojili medikal cihaz ve sistem üretme, insan vücudundaki biyokimyasal olayları ölçen yapılar geliştirme,

fizyolojik ve biyolojik ölçümler için yeni ve verimli metotlar geliştirme, medikal veri/sinyal/görüntü işleme ve analiz etme, yapay organlar geliştirme vb. gibi alanlardaki gelişmeleri sağlık sistemine sunma gibi sorumlulukları bulunmaktadır.

 

Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, 2007 yılında kurulmuş olup 2008 yılında ilk öğrencilerini almıştır. Bölümümüz Türkiye’de bir devlet üniversitesi bünyesinde kurulan ilk biyomedikal mühendisliği bölümüdür ve bünyesinde 11 öğretim üyesi (5 Profesör, 2 Doçent ve 4 Doktor Öğretim Üyesi), 2 Araştırma Görevlisi Doktor ve 1 Araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Bölümümüzdeki akademik kadronun biyomedikal cihaz ve sistem geliştirme, biyomedikal sistem ve sinyal analizi, biyomedikal görüntüleme ve görüntü işleme, biyosensör geliştirme ve uygulanması, nanoteknolojik yapılar ve uygulamaları, biyomalzemeler ve biyomekanik, ayrıca tanı ve tedavi süreçlerini iyileştiren yapay zeka sistemleri üzerine araştırma alanları mevcuttur.   Bu oldukça geniş çalışma sahası bölümümüzü ileri seviyede güçlü kılmasının yanısıra akademik kadroyu daha da güçlendirmek amacıyla, öncelikle yurtdışında biyomedikal mühendisliği alanında doktora yapmış genç araştırmacıları ve/veya akademisyenleri bünyesine katma faaliyetleri sürdürmektedir.

 

Bölümümüz öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı (ÖSYS) ile açıldığı ilk yıllarda 20, daha sonra 2023 yılına kadar 70, 2023-2024 Eğitim öğretim yılından itibaren 40 kontenjanı ile öğrenci almaktadır. Öğrencilerimiz Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilen İngilizce hazırlık eğitimini tamamlamak (yada muaf olmak) zorundadırlar. Lisans öğrencileri toplam 2 dönem yaz stajı yapacaklardır. Öğrenciler, derslerde verilen teorik bilgileri stajlarda üretim ve hizmet sektöründe uygulama fırsatı bularak deneyim kazanacaklardır.

 

Ayrıca, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programı 2008 yılında ve Doktora Programı 2009 yılında açılmıştır. Biyomedikal mühendisliği bölümü akademisyenleri ve Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı lisans üstü öğrencileri yaptıkları ileri araştırmalar ile sağlık ve mühendislik bilimine katkıda bulunmaktadırlar.

 

Bölümümüz öğrencilerine günümüzün teknolojik gelişmelerine uygun bir eğitim vermeyi ve onları tıp ve mühendislik disiplinlerini başarılı bir şekilde birleştiren mühendisler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Başta ülkemiz ve bölgemiz sağlık sektörü, nitelikli biyomedikal mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Mezunlarımız bu çalışma alanlarında istihdam ederek bilime, ülke ve bölge ekonomisine katkıda bulunmakta olup, bu katkının sürekli artırılması hedeflenmektedir.

 

Eğitim Amaçları

 

  1. Ülkemiz kamu ve özel sektör kuruluşları ile uluslararası kuruluşların mühendislik, Ar-Ge, yönetim gibi değişik kademelerinde görevler üstlenebilecek mühendisler yetiştirmek
  2. Üniversite ve araştırma kurumlarında çalışma yeterliliğine ve altyapısına sahip araştırmacı mezunlar yetiştirmek
  3. Biyomedikal Mühendisliği teknolojileri alanlarında kendi firmalarını kurabilecek girişimci ve yenilikçi mezunlar yetiştirmek

 

Mezuniyet Sonrası İş İmkanları

 

 

Ülkemizde Biyomedikal Mühendisliği Lisans programı ilk olarak 2000-2001 yılında Başkent Üniversitesinde daha sonra 2007-2008 yılında devlet üniversitesi olarak ilk bölümümüzde açılmış olup günümüzde 25 civarında üniversitede öğrenci alan ve mezun veren durumdadır.  Bu mezunlar ağırlıklı olarak devlet veya özel hastanelerde, biyomedikal şirketlerde, araştırma kurularında, devlet malzeme, tıbbi ilaç kurumlarında özetle sağlık ve mühendisliğin birleştiği sektörlerde hizmet vermektedirler.

 

Bunun dışında, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden 200 yatak kapasiteli olanlarına 1 Biyomedikal mühendisi bulunacak şekilde kadro standardı getirilmiştir. Ayrıca hastanelerin yatak kapasiteleri arttıkça kadro sayıları da artacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Bu standart 27 Temmuz 2001 tarih ve 24472 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ülkemizde hızla sayısı artan Özel Hastaneler için de aynı çalışma yapılmış 22.03.2002 tarih ve 24708 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik eki kadro cetvellerinde 100 yatak ve üzeri Özel Hastanelere kadrolarında Biyomedikal Mühendis bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu konu ile ilgili çalışmalar gelişerek devam etmektedir.

 

Bölümümüz mezunlarının aynı zamanda yurtdışındaki eğitim araştırma kurumları ve hastanelerde de çalışma imkanı bulunmaktadır.

 

Burs İmkanları

 

Mühendislik Fakültesi öğrencilerden ihtiyacı olan ve gerekli şartları yerine getirenlere Kredi ve Yurtlar Kurumu, Türk Eğitim Vakfı,  Milli Eğitim Bakanlığı ve benzeri bir çok kurumdan, vakıftan veya hayırseverlerden kredi ve burslar verilmektedir. Bu konuda fakültemizde ve bölümümüzde bulunan burs komisyonları ihtiyacı olan öğrencilere bilgilendirme ve yönlendirmeler yapmaktadır.